fbpx

Brunarica Lesoteka in njene prednosti

BRUNARICA LESOTEKA IN NJENE PREDNOSTI

BRUNARICA ZA NAJVIŠJO KAKOVOST BIVANJA

Največja prednost, ki jo nudi lesena brunarica, je zdravo bivalno okolje, kar je tudi podprto z raziskavo Pro Holz, kjer so ugotovili, da les pozitivno vpliva na počutje človeka znižuje srčni utrip, izboljšuje koncentracijo in kakovost spanja. Lesena brunarica omogoča najvišjo kakovost bivanja.

BRUNARICA NUDI ZDRAVO BIVANJE

Brunarica je zdrava in udobna hiša, les pa zaradi svojih kemičnih in mehanskih lastnosti odličen gradbeni material. Zaradi svoje razširjenosti in dostopnosti v Sloveniji in širše se zdi najbolj logična izbira pri gradnji hiše. Med konstrukcijskimi materiali sodi med lažje, visoko izolativne materiale in z visoko toplotno kapacitivnostjo.

Uravnava vlažnost v zraku, zato prostore ščiti pred plesnijo in ga čisti, saj je relativno močan elektrostatik. Zaradi nizke toplotne prevodnosti je tudi pri nižjih temperaturah topel na dotik, na naše dobro počutje pa vplivajo tudi njegov vonj, barva in tekstura. Les ščiti pred visokofrekvenčno radiacijo in je dober zvočni izolator.

Mikroklima, ki se ustvarja v lesenih objektih kot je brunarica, vpliva na ugodno počutje, zdravje in stimulira in povišuje človekovo storilnost, kar dokazuje tudi SOS študija. Zaradi vseh naštetih dejavnikov je bivanje v leseni hiši najbolj zdravo in udobno, kar je razlog za najvišjo kakovost bivanja.

BRUNARICA JE VARČNA HIŠA, ODGOVORNA DO OKOLJA

Zaradi velike lesne mase lahko brunarica akumulira veliko toplote, kar podaljša čas ohlajanja in posledično znižuje stroške ogrevanja. Nizka toplotna prevodnost lesa pripomore k hitrejšemu segrevanju površine, ki je na otip vedno topla, občutek v prostoru pa ugoden že pri 18°C. V primerjavi z drugimi masivnimi gradnjami je brunarica s svojimi masivnimi lesenimi stenami že sama po sebi relativno dobro izolirana, zato potrebuje tanjši izolacijski sloj, posledično je celotna stena tanjša, razmerje med bruto in neto površino manjše in gradnja topogledno cenejša!

Gradnja poteka hitro in čisto, saj je brunarica do faze konstrukcija postavljena v tednu dni. Dejstvo, da je les naša strateška in zato zelo dostopna surovina ter stari leseni objekti s podeželja, ki s svojim stoletnim kljubovanjem času in vremenskim dejavnikom pričaju o obstojnosti lesene gradnje, pa ekonomičnost lesene gradnje le še potrjujeta.

BRUNARICA JE VARNA HIŠA

Les se svojimi mehanskimi in kemijskimi lastnostmi izkazuje kot zelo primerna surovina za gradnjo hiš in tudi večjih objektov. Razmeroma lahek material med materiali z večjo toplotno kapacitivnostjo in gost material ko ga primerjamo z najboljšimi izolacijskimi materiali. Obstojen in vzdržljiv material, ko govorimo o naravnih materialih in enostaven za obdelavo ter zato cenovno konkurenčen v primerjavi z drugimi konstrukcijskimi materiali.

Masivne lesene konstrukcije so med vsemi tipi lesenih gradenj požarno najbolj varne in izpolnjujejo vse predpisane požarne standarde. Več o tem si lahko preberete v povzetku predavanj doc. dr. Tomaža Hozjana, univ. dipl. inž. grad. s FGG. Hkrati pa med vsemi načini gradnje, zaradi prožnosti lesa, spadajo med potresno bolj varne. Zato so masivne lesene hiše, med katere sodi tudi brunarica, najbolj varne lesene hiše.