fbpx

Tehnologija lesene brunarice

TEHNOLOGIJA LESENE BRUNARICE

NIZKOENERGIJSKE IN
PASIVNE LESENE
BRUNARICE

Klasične lesene brunarice, kot so jih izdelovali nekoč, so navidez ostale prav takšne. Dodali smo jim sloje izolacije, ki izboljšajo izolativnost stene, hkrati pa obdržijo vse dobre lastnosti lesene gradnje. Brunarice izdelujemo v nizkoenergijskem in pasivnem standardu.

LESENE BRUNARICE IN GRADNJA Z BRUNI

Les se svojimi mehanskimi in kemijskimi lastnostmi izkazuje kot zelo primerna surovina za gradnjo hiš in tudi večjih objektov. Razmeroma lahek material med materiali z večjo toplotno kapacitivnostjo. In gost material ko ga primerjamo z najboljšimi izolacijskimi materiali. Obstojen in vzdržljiv material, ko govorimo o naravnih materialih. Enostaven za obdelavo ter zato cenovno konkurenčen v primerjavi z drugimi konstrukcijskimi materiali.

Lesene brunarice izdelujemo večinoma iz oglatih brun, najpogosteje debelin 90 – 110 mm. Bruni so lahko na notranji ali zunanji strani, nabor kombinacij pa razširjajo različne debeline in vrste izolacij, nekatere bolj primerne za nizkoenergijske brunarice, druge za pasivne brunarice. Pripravili smo kar nekaj tipskih stenskih sestavov za lesene brunarice, izvedemo pa tudi hiše z bolj specifičnimi sestavi.

LESENE BRUNARICE

IZ LESA SLOVENSKE SMREKE

Naš les raste hitreje, kar pa seveda ni nič slabega oziroma je opredeljevanje dobro/slabo pre-površno. Vsaka rastlina je najbolje prilagojena okolju v katerem raste. Prav takšna je tudi njena notranja struktura, torej kar najbolj prilagojena domačemu okolju. Ker so pogoji za rast iglavcev – smrek razmeroma ugodni, le-ti rastejo hitreje kot pa recimo iglavci višje na severu. Takšen les je lažji in manj gost, posledica tega sta nižja specifična toplota in pa večja izolativnost (nižja prevodnost). V Sloveniji je upoštevajoč dostopnost, ceno, mehanske in fizične značilnosti, les smreke najprimernejši les za izdelavo lesene brunarice.

Gozdno-lesna veriga "Od gozda ... do hiše"

Lesoteka hiše d.o.o. je del gozdno lesne verige “Od gozda … do hiše” matičnega podjetja Lesoteka d.o.o. Le-to upravlja z lastno žago in se hkrati ukvarja z odkupom lesa, pretežno na Koroškem in v bližnji okolici. Na ta način imamo v podjetju Lesoteka hiše zagotovljen vir kakovostne surovine – smrekovega lesa. Pot od izvora lesa, do njegove predelave je kratka in energetsko učinkovita. Tudi zato hiše Lesoteka odlikuje nizek ogljični odtis.