fbpx

Montažne lesene hiše s križno lepljenimi stenami CLT

CLT MONTAŽNE LESENE HIŠE

OD NIZKOENERGIJSKE DO
PASIVNE MASIVNE LESENE HIŠE

Lesena gradnja hiš po sistemu CLT spada v kategorijo montažne gradnje. To pomeni, da so vse stene montažne lesene hiše narejene v proizvodnji. Te stene pripeljemo na lokacijo gradnje in jih tam sestavimo. Montažna lesena hiša po sistemu CLT je sestavljena hitro saj je konstrukcija postavljena v 2-3 dneh. Poleg tega lesena gradnja poteka tiho in čisto (suha montaža).

CLT TEHNOLOGIJA

Montažne lesene hiše so sestavljene iz masivnih lesenih sten CLT. Posamezna stena CLT je narejena iz več slojev smrekovih desk debeline od 20 do 40 mm. Le-ti so križno lepljeni, zato so takšne stene izjemno dimenzijsko stabilne. Deske so med seboj zlepljene z lepilom, ki je človeku neškodljivo.

Stene za montažne lesene hiše so na voljo vse do debeline 0,32 m, največje dolžine 16 m in višine 2,95 m. Pri večjih stenah se več CLT sten lahko brez vpliva na mehanične in termične lastnosti poveže med seboj. To pomeni, da CLT masivne lesene stene niso primerne le za gradnjo stanovanjskih hiš, temveč tudi za večstanovanjske zgradbe, zdravstvene in šolske objekte ter gospodarske objekte. CLT plošče lahko uporabljamo za zunanje in notranje stene, kot medetažne in strešne plošče. Individualna hiša je tako v celoti lahko zgrajena iz masivnih lesenih sten.

TRDNOST KONSTRUKCIJE

Sloji posamezne masivne lesene stene so križno lepljeni, kar onemogoča širjenje in raztezanje lesa. Posledično pa imajo stene izjemne gradbene in fizikalne lastnosti, kot so statična trdnost in potresna varnost, ognjevarnost, toplotna izolativnost ter kumulativnost.

Masivne stene s pomočjo računalniško vodenih strojev izrežemo v končno obliko. Izrežejo se poševnine, odprtine za vrata, okna, električne in strojne inštalacije ter drugi izrezi, npr. za poglabljanje pritrdilnih vijakov. Vse obdelave so pripravljene že v fazi konstruiranja objekta, kar zagotavlja nemoten potek montaže.

ZDRAVJE IN MASIVNE LESENE HIŠE CLT

CLT IN UPORABA LEPIL

Veliko je bilo v zadnjem času vprašanj in pogovorov o sistemu CLT in uporabi lepil. V masivne lesene hiše in objekte Lesoteka vgrajujemo masivne lesene stene. Proizvajalci le-teh za lepljenje lamel uporabljajo enokomponentno poliuretansko lepilo Purbond®.

Ogled dokumenta: Konstrukcije iz križno lepljenih panelov – Nova pot sodobnega gradbeništva (B.Dujić)

Vse o uporabi lepil za CLT stene masivne lesene hiše si oglejte v dokumentu Križno lepljene konstrukcije. Pa tudi o mehanskih spojih med stenami, prednostih takšne gradnje in razlogih za vedno bolj pogosto vračanje k nekdaj zelo razširjeni, masivni leseni gradnji. Avtor prispevka je dr. Bruno Dujič, univ. dipl. inž. grad., strokovnjak na področju lesene gradnje in uporabe lesa za konstrukcije tako malih kot velikih objektov.