fbpx

Masivne lesene hiše s CLT stenami

CLT MASIVNE LESENE HIŠE

OD NIZKOENERGIJSKE DO
PASIVNE MASIVNE LESENE HIŠE

Lesena gradnja hiš po sistemu CLT spada v kategorijo montažne gradnje, kar pomeni, da so vse stene masivne lesene hiše narejene v proizvodnji. Te stene pripeljemo na lokacijo gradnje in jih tam sestavimo. Masivna lesena hiša po sistemu CLT je sestavljena hitro (konstrukcija v 2-3 dneh), tiho in čisto (suha montaža).

CLT TEHNOLOGIJA

Masivne lesene hiše so sestavljene iz masivnih lesenih sten CLT. Posamezna stena CLT je narejena iz več slojev smrekovih desk debeline od 20 do 40 mm, ki se križno izmenjujejo, zato se stene ne posedajo. Deske so med seboj zlepljene z lepilom, ki je človeku neškodljivo.

Stene za masivne lesene hiše so na voljo vse do debeline 0,32 m, največje dolžine 16 m in višine 2,95 m. Pri večjih stenah se več CLT sten lahko brez vpliva na mehanične in termične lastnosti poveže med sabo. To pomeni, da je možno tehnologijo CLT uporabljati ne le za gradnjo stanovansjkih hiš, temveč tudi za večstanovanjske zgradbe, zdravstvene in šolske objekte ter gospodarske objekte. CLT plošče lahko uporabljamo za zunanje in notranje stene, kot medetažne in strešne plošče. Individualna hiša je tako v celoti lahko zgrajena iz masivnih lesenih sten.

Sloji posamezne masivne lesene stene so križno lepljeni, kar onemogoča širjenje in raztezanje lesa. Posledično pa imajo stene izjemne gradbene in fizikalne lastnosti, kot so statična trdnost, ognjevarnost, toplotna izolativnost in kumulativnost.

Masivne stene s pomočjo računalniško vodenih strojev izrežemo v končno obliko. Izrežejo se poševnine, odprtine za vrata, okna, električne in strojne inštalacije ter drugi izrezi, npr. za poglabljanje pritrdilnih vijakov. Vse obdelave so pripravljene že v fazi konstruiranja objekta, kar zagotavlja nemoten potek montaže.

ZDRAVJE IN MASIVNE LESENE HIŠE CLT

CLT IN UPORABA LEPIL

Veliko je bilo v zadnjem času vprašanj in pogovorov o sistemu CLT in uporabi lepil. V masivne lesene hiše in objekte Lesoteka vgrajujemo masivne lesene stene. Proizvajalci le-teh za lepljenje lamel uporabljajo enokomponentno poliuretansko lepilo Purbond®.

Vse o uporabi lepil za CLT stene masivne lesene hiše si oglejte v dokumentu Križno lepljene konstrukcije. Pa tudi o mehanskih spojih med stenami, prednostih takšne gradnje in razlogih za vedno bolj pogosto vračanje k nekdaj zelo razširjeni, masivni leseni gradnji. Avtor prispevka je dr. Bruno Dujič, univ. dipl. inž. grad., strokovnjak na področju lesene gradnje in uporabe lesa za konstrukcije tako malih kot velikih objektov.

Ogled dokumenta: Konstrukcije iz križno lepljenih panelov – Nova pot sodobnega gradbeništva (B.Dujić)