fbpx

Masivna montažna hiša in njene prednosti

MASIVNA MONTAŽNA HIŠA PREDNOSTI

SODOBNA, VARNA IN EKONOMIČNA MONTAŽNA HIŠA

CLT masivna montažna hiša sodi med sodobne lesene hiše, ki v sebi združujejo zdrav ter udoben bivanjski prostor lesene hiše in varnost ter ekonomičnost masivnega objekta.

MASIVNA MONTAŽNA HIŠA JE UČINKOVITA

CLT masivna montažna hiša v sebi združuje dobre lastnosti masivne lesene gradnje na eni strani in ekonomične okvire cenejših gradenj na drugi. Hkrati ima masivna montažna hiša najboljše razmerje med kakovostjo in ceno med vsemi načini gradnje masivnih lesnih hiš.

Veliko zgodovinskih objektov priča, da lahko les preživi tudi več stoletij. Sistem CLT nudi izjemne izolacijske vrednosti, gradnja je hitra in tudi brez nadaljnje obdelave izpolni vse zahteve bank in zavarovalnic po požarni zaščiti ter zadosti ostalim kriterijem. Vse to ga uvršča med stroškovno izjemno ugodne gradbene materiale. Zaradi dobrih statičnih lastnosti  in izolativnosti so CLT stene v primerjavi s klasično gradnjo tanjše. Tako dobimo zaradi  tanjših sten večjo uporabno kvadraturo v hiši. Montažna hiša, zgrajena po sistemu CLT, je trajna hiša, prilagojena sodobnim življenjskim potrebam.

EKONOMIČNA NALOŽBA, ODGOVORNA DO OKOLJA

Zaradi velike lesne mase je toplotna akumulacija masivne lesene hiše visoka, kar podaljša čas ohlajanja in posledično znižuje stroške ogrevanja. Nizka toplotna prevodnost lesa pripomore k hitrejšemu segrevanju površine, ki je na otip vedno topla, občutek v prostoru pa ugoden že pri 18°c. V primerjavi z drugimi masivnimi gradnjami je konstrukcija masivne lesene hiše že sama po sebi dober izolator, zato potrebuje tanjši izolacijski sloj, posledično je celotna stena tanjša, razmerje med bruto in neto površino manjše in gradnja topogledno cenejša!

Masivna montažna hiša je zgrajena hitro, tiho in čisto. To potrjuje 1024 m2 masivni lesen vrtec, na ključ zgrajen v 23 tednih (video spodaj). Dejstvo, da je les naša strateška in zato zelo dostopna surovina ter stari leseni objekti s podeželja, ki s svojim stoletnim kljubovanjem času in vremenskim dejavnikom pričaju o obstojnosti lesene gradnje, pa ekonomičnost lesene gradnje le še potrjujeta.

MASIVNA MONTAŽNA HIŠA = VARNA HIŠA

Les se svojimi mehanskimi in kemijskimi lastnostmi izkazuje kot zelo primerna surovina za gradnjo montažne hiše in tudi večjih objektov. Razmeroma lahek material med materiali z večjo toplotno kapacitivnostjo in gost material ko ga primerjamo z najboljšimi izolacijskimi materiali. Obstojen in vzdržljiv material, ko govorimo o naravnih materialih in enostaven za obdelavo ter zato cenovno konkurenčen v primerjavi z drugimi konstrukcijskimi materiali.

Masivna montažna hiša in njeni konstrukcijski elementi so med vsemi tipi lesenih gradenj požarno najbolj varni in izpolnjujejo vse predpisane požarne standarde. Več o tem si lahko preberete v povzetku predavanj doc. dr. Tomaža Hozjana, univ. dipl. inž. grad. s FGG. Hkrati pa med vsemi načini gradnje, zaradi prožnosti lesa, spadajo med potresno bolj varne. Masivna montažna hiša sodi med najbolj varne lesene hiše.