fbpx

Masivna lesene montažne hiše in njene prednosti

MONTAŽNE HIŠE

PREDNOSTI BIVANJA V CLT MONTAŽNI HIŠI

Montažne hiše z masivnimi lesenimi stenami sodijo med sodobne lesene hiše, ki v sebi združujejo zdrav ter udoben bivanjski prostor lesene hiše in varnost ter ekonomičnost masivnega objekta. Namenjene so sodobnemu načinu življenja in bivanju visoke kakovosti.

MONTAŽNE HIŠE IN UDOBNO BIVANJE

Zaradi velike lesne mase je toplotna akumulacija masivne lesene hiše visoka, kar podaljša čas ohlajanja in posledično znižuje stroške ogrevanja. Nizka toplotna prevodnost lesa pripomore k hitrejšemu segrevanju površine, ki je na otip vedno topla, občutek v prostoru pa ugoden že pri 18°c.

V primerjavi z drugimi masivnimi gradnjami je konstrukcija masivne lesene hiše že sama po sebi dober izolator, zato potrebuje tanjši izolacijski sloj, posledično je celotna stena tanjša, razmerje med bruto in neto površino manjše in gradnja v tem smislu cenejša!

MASIVNE MONTAŽNE HIŠE SO EKONOMIČNE

Montažne hiše z masivnimi CLT stenami v sebi združujejo dobre lastnosti masivne lesene gradnje na eni strani in ekonomične okvire cenejših gradenj na drugi. Lesoteka montažne hiše odlikuje najboljše razmerje med kakovostjo bivanja in ceno.

Razmeroma lahek material med materiali z večjo toplotno kapacitivnostjo in gost material, ko ga primerjamo z najboljšimi izolacijskimi materiali. Obstojen in vzdržljiv material, ko govorimo o naravnih materialih in enostaven za obdelavo ter zato cenovno konkurenčen v primerjavi z drugimi konstrukcijskimi materiali. Zaradi dobrih statičnih lastnosti  in izolativnosti so CLT stene v primerjavi s klasično gradnjo tanjše. Tako dobimo zaradi  tanjših sten večjo uporabno kvadraturo v hiši.

LESENA GRADNJA JE TRAJNOSTNA IN OKOLJU PRIJAZNA

Montažna hiša Lesoteka je trajnostna, prilagojena sodobnim življenjskim potrebam. Veliko zgodovinskih objektov priča o tem, da les ohranjen preživi tudi več stoletij. Poleg velikih količin ogljika, ki jih les skladišči v sebi in tako preprečuje njegov izpust v okolje, imajo montažne hiše s CLT stenami izjemno nizek ogljični odtis. To pomeni, da je za njihovo postavitev je v primerjavi z drugimi načini gradnje posredno in neposredno porabljene manj energije.

Masivna montažna hiša je zgrajena hitro, tiho in čisto. To potrjuje 1024 m2 masivni lesen vrtec, na ključ zgrajen v 23 tednih (video spodaj). Les je naša strateška in zato zelo dostopna surovina, kar ekonomičnost lesene gradnje še povečuje.

MONTAŽNE HIŠE CLT SO VARNE

Les se svojimi mehanskimi in kemijskimi lastnostmi izkazuje kot zelo primerna surovina za gradnjo montažne hiše in tudi večjih objektov. Konstrukcijski elementi montažne hiše so v primerjavi z drugimi načini gradnje potresno in požarno izredno varni in izpolnjujejo vse predpisane požarne standarde.

Več o tem si lahko preberete v povzetku predavanj doc. dr. Tomaža Hozjana, univ. dipl. inž. grad. s FGG. Hkrati pa med vsemi načini gradnje, zaradi prožnosti lesa, spadajo med potresno bolj varne.