fbpx

CLT Masivni lesen večnamenski objekt Kope

Na Kopah, v neposredni bližini smučišča, je postavljen največji leseni objekt na Koroškem, zgrajen po sistemu CLT. S svojimi 900 m² uporabne notranjosti predstavlja dobro izhodišče za različne dejavnosti.

Posebnost postavitve lesenega dela objekta na Kopah je v tem, da je v celoti potekala v novembru in decembru. To dokazuje, da je les univerzalno uporaben gradbeni element, ki mu lahko povsem upravičeno pripišemo vse prednosti pred ostalimi gradbenimi materiali.
Gradnja po sistemu CLT spada v kategorijo montažne gradnje, saj so vse masivne lesene stene izdelane v tovarni, in to z vsemi potrebnimi izrezi za okna, vrata in s spoji, da montaža objekta poteka tekoče in z najmanj dodatnimi deli. Potrebno je samo dvigalo, ki posamezni element postavi na določeno mesto. Tam se izvedeta vijačenje z baterijskim orodjem in sidranje.

Omenjeni objekt je v zgornjem delu obložen z izolacijskim ovojem in s paropropustno folijo, čez katero je z nerjavnim okovjem pritrjena pokončna fasada iz smrekovega lesa. V spodnjem delu je lesena fasada kombinirana s paropropustno izolacijo iz kamene volne in z ometom.
Bistvene prednosti objekta, grajenega po sistemu CLT, pred konvencionalnimi gradbenimi pristopi so izjemna statična trdnost, majhna lastna teža, ognjevarnost, odlična toplotna izolativnost in kumulativnost.

TIP GRADNJE
CLT MASIVNA LESENA
NETO POVRŠINA
871 m2
ČAS IZVEDBE
— TEDNOV
U – ZUNANJE STENE
— W/m2K
LETO GRADNJE
2014
ARHITEKTURA
ATELJE ARTENOVA