fbpx

CLT Masivni lesen vrtec Gozdni Škrat, Legen pri Slovenj Gradcu

Vrtec je nizkoenergetski objekt (B2), ki je zgrajen v montažni leseni gradnji. Posebnost vrtca je spoj dveh tlorisnih rešitev, konvencionalno ortogonalne proti severu (upravno servisni prostori) in mehke radialne organiziranosti proti jugu (vzgojno igralni prostori). Spoj obeh predstavlja skupni centralni prostor. Glavne nosilne in obodne stene so izdelane iz lesenih masivnih plošč CLT, sekundarne predelne stene pa so skeletne oziroma okvirno panelne izvedbe. Vrtec je klasično temeljen s ploščo AB.

Prostori v objektu so funkcionalno oblikovani glede na starost otrok. Otrokom in odraslim omogočajo različne dejavnosti, in sicer načrtovane, spontane, skupne, skupinske in individualne.

Štiri svetle in prostorne igralnice se odpirajo proti jugozahodu. Preplet zunanjih in notranjih prostorov omogočajo velike steklene površine igralnic, iz katerih je omogočen neposredni izhod na pokrito teraso in naprej na ostale zelene površine z igrali. Po dve igralnici si delita en sanitarni prostor, dodatno pa sta povezani še z drsnimi vrati za možnost izvedbe povezljivih didaktično vzgojnih vsebin. Skupni centralni prostor je večnamenski in omogoča izvedbo večje športne igralnice, prostora za prireditve ali v osnovi nudi prostor za garderobo in komunikacijo med ostalimi prostori. Na določenih mestih je kontaktna fasada nadgrajena z vertikalnimi lesenimi fasadnimi letvami, ki so v območju nekaterih zasteklitev hkrati leseni brisoleji.

TIP GRADNJE
CLT MASIVNA LESENA
NETO POVRŠINA
593 m2
ČAS IZVEDBE
24 TEDNOV
U – ZUNANJE STENE
0,10 W/m2K
LETO GRADNJE
2016
ARHITEKTURA
ATELJE ARTENOVA