fbpx

CLT Masivni lesen vrtec Leseni Škrat, Šmartno pri Slovenj Gradcu

Še veliko več je pozitivnih učinkov lesene masivne gradnje in točno takšen je vrtec Leseni škrat, ki je zgrajen po najvišjih standardih.

Sredi vasice, obkrožene z gozdom, se tako bohoti prvi lesen masivni vrtec na Koroškem. V njem je vgrajenega več kot 200 m³ lesa smreke in okoli 15 m³ alpskega macesna, ki je uporabljen za fasado objekta. Tako kot se dobro počutimo, če se prehranjujemo z doma predelano ali biološko hrano, se dobro počutimo, če živimo v objektu, zgrajenem iz lesa. Bivalno okolje ključno vpliva na način življenja in zdravje uporabnika. Les s svojim vonjem, barvo in strukturo ljudi pomirja, jim povečuje koncentracijo in izboljšuje spanec. O tem govori študija na 10. strani Rezultati takšnih študij in besede zadovoljnih lastnikov lesenih objektov so za nas potrditev, da smo, ko gre za gradnjo lesenih hiš,  vrtcev in šol, na pravi poti.

Pa vendarle pri leseni gradnji ne gre zgolj za nadstandardno kvaliteto bivanja, takšni objekti so tudi energetsko varčni in se lahko gradijo v nizkoenergijskem ali pasivnem standardu. Sistem CLT (križno lepljene plošče), s katerim je grajen vrtec Leseni škrat, omogoča zrakotesnost objekta brez montaže parne zapore (PVC folija), kakršna je pri drugih montažnih sistemih (okvirna in skeletna gradnja). Hkrati ga odlikujeta visok fazni zamik, ki omogoča, da se objekt poleti ne pregreva, in visoka akumulacija toplote v masivnih stenah, kar pomeni, da se objekt pozimi ohlaja zelo počasi.

Les je topel na otip, zato se v takšni zgradbi počutimo dobro že pri 18 stopinjah, medtem ko se v klasično grajenih objektih pri 21 stopinjah Celzija. Nosilna konstrukcija je potresno in požarno zelo odporna, hkrati jo je zaradi lahke konstrukcije možno postaviti na manj nosilnih tleh. Visoka stopnja predizdelanosti sten v proizvodnji omogoča svobodno arhitekturo, zato lahko po tem sistemu gradimo najzahtevnejše objekte. Gradnja je hitra, čista in tiha in kot takšna ni obremenjujoča za okolico, kar se je pokazalo tudi pri gradnji Lesenega škrata, saj je bil zgrajen v dobrih štirih mesecih.

In ne nazadnje … Slovenija je dežela gozdov in Koroška je najbolj gozdnata regija v Sloveniji, zato bi bilo tukaj nesmiselno graditi iz katerega koli drugega materiala kot iz lesa.

TIP GRADNJE
CLT MASIVNA LESENA
NETO POVRŠINA
1037 m2
ČAS IZVEDBE
23 TEDNOV
U – ZUNANJE STENE
0,10 W/m2K
LETO GRADNJE
2015
ARHITEKTURA
DR. JURE KOTNIK